Farlige stoffer i trevare

Når man arbeider med resirkulering og gjenbruk av tre, er det viktig å være oppmerksom på risikoen for farlige stoffer i produktene man håndterer. På denne siden kan du lese mer om farlige stoffer i treforbindelser, og nederst på siden er det en quiz hvor du kan teste din kunnskap om emnet.   

Lærerveiledning:

3. Tre_NO.pdf 

Hvor er de farlige stoffene?

Når du arbeider med resirkulert trevirke fra riving eller renovering, må du være oppmerksom på at gamle byggematerialer kan inneholde miljø- og helseskadelige stoffer. Du kan støte på dem når du bytter dører og vinduer, legger nye gulv eller pusser gamle, fjerner tapet eller maling, renoverer bad og kjøkken eller bygger ut.

Treprodukter kan være overflatebehandlet med maling, lakk og lim som inneholder farlige stoffer. Eller treet kan være impregnert med farlige stoffer.

Tre kan også absorbere farlige stoffer fra omgivende materialer. Dette kan for eksempel være kjemikalier fra fuger rundt gamle vinduer som trenger inn i treet. Her er tre typer tre du bør vite om:

1. Rent tre

Rent trevirke kan finnes i byggebransjen som konstruksjonstre, spesielt i eldre boligbygg, for eksempel i etasjeskiller eller takkonstruksjoner.

2. Overflatebehandlet tre

Overflatebehandlet tre finner vi typisk i dører, vinduer, kjøkkenskap og tregulv. Det er ikke sikkert at overflatebehandlet tre er egnet for gjenvinning. Maling kan for eksempel inneholde tungmetaller og PCB. Ved vinduer brukt i bygg mellom 1950 og 1977 bør du være oppmerksom på at vinduskittet kan inneholde PCB som kan ha forurenset vindusrammen.

Dette er også grunnen til at tre fra vinduer fra denne perioden må kartlegges for PCB og andre relevante miljøskadelige stoffer før de fjernes fra bygningen.

3. Impregnert tre

Tidligere ble spesielt krom, arsen og kreosot brukt til impregnering av tre, og det er fortsatt risiko for å finne tre som er impregnert med disse stoffene. I dag brukes kobber, bor og en rekke organiske stoffer til impregnering.

Annet trykkimpregnert tre kan være grønt på grunn av kobberinnhold, men det kan også være fargeløst. Vær og vind kan også endre trets utseende slik at det blir grått. Det er ofte malt over impregneringen, noe som gjør det vanskelig å skille det fra malt tre som ikke er trykkimpregnert.

Typer av resirkulerbart trevirke og potensielle problemer

  • Tre malt med innendørs maling: Dette kan være problematisk, da malingen kan inneholde skadelige stoffer som bly og andre tungmetaller.

  • OSB-plater, kryssfiner, sponplater: Disse materialene kan inneholde lim og kjemikalier som gjør gjenvinning vanskelig.

  • Paller, planker, tregulv, dørkarmer: Kan gjenvinnes med riktig behandling og fjerning av eventuelle forurensende materialer som maling eller impregnering. Det er også viktig å kjenne treets historikk hvis det er risiko for at treet har vært i kontakt med farlige stoffer.

  • Tremøbler uten polstring, kjøkkeninnredning av massivt tre: Kan gjenvinnes, men hvis treverket er impregnert eller behandlet, kan det utgjøre et problem for gjenvinningsprosessen.

  • Kjøkkeninnredning av sponplater: Disse kan være problematiske på grunn av lim og kjemikalier som er brukt under produksjonen.

  • Impregnert tre: Inneholder ofte giftige stoffer som tungmetaller eller kjemikalier, noe som gjør gjenvinning vanskelig og potensielt farlig.

  • Tre malt med utendørsmaling, møbler/sofaer med stoff eller skum, MDF-plater: Disse kan inneholde giftige stoffer eller være vanskelige materialer å gjenvinne på grunn av innholdet av lim, maling eller stoffbehandling.

Farlige stoffer i treprodukter

Det er viktig å være oppmerksom på mange forskjellige farlige stoffer når man arbeider med tre. Disse 8 forskjellige stoffene som presenteres her, er problematiske, og det er viktig at du kjenner til dem slik at du ikke risikerer å utsette deg selv eller andre for dem når du jobber med gjenbruk og gjenvinning av tre. Hvor mange av disse kjenner du allerede?

1. PCB

PCB står for polyklorerte bifenyler og er en organisk miljøgift. Det finnes 209 forskjellige typer PCB (congener). PCB finnes spesielt i fugemasse, termoruder, lysdioder samt slitesterk maling og gulvbelegg i bygninger oppført eller renovert mellom 1950 og 1977.

PCB ble også brukt i kondensatorer og transformatorer frem til 1986. Bruk av PCB er forbudt i dag. Forbudet har vært gjeldende for byggematerialer siden 1977 og for alle andre bruksområder siden 1986. PCB er en persistent organisk miljøgift og omfattes av Stockholm-konvensjonen.

Hvorfor er PCB farlig?

PCB kan forårsake skader på reproduksjonsevne, immunsystem og lever, samtidig som det virker hormonforstyrrende. Stoffene er også mistenkt for å være kreftfremkallende. I naturen akkumuleres stoffene og brytes ned sakte. Det er stor fokus på PCB, siden mennesker kan eksponeres for PCB ved fordampning fra fugemasser til inneluften. PCB kan spres til miljøet hvis det ikke fjernes fra avfall. På denne måten kan det hope seg opp gjennom næringskjeden, og mennesker kan innta PCB gjennom kosthold.

2. Asbest

Asbest består av mineraler som kan deles opp i fibre. Asbest har vært brukt bredt innen byggsektoren fram til 1990, da det kom et endelig forbud mot bruken av asbest. Asbest har vært brukt i mange bygningsmaterialer, for eksempel i eternittplater.

 

Ved håndtering av asbestavfall kan det dannes støv som inneholder fibre, som kan hope seg opp i lungene. Støvet kan være så fint at det ikke kan sees med det blotte øye. Innånding av asbestfibre kan føre til lunge- og lungehinnekreft, samt tilstanden asbestose, som er en kronisk lungesykdom.

Hvorfor er asbest farlig?

Asbest som tas ned är avfall och får varken återanvändas eller återvinnas. Det måste hanteras enligt reglerna för farligt avfall, om det inte är dammande.

3. Bly og tungmetaller

I mange boliger finnes tungmetaller i malingen. Spesielt ble bly brukt i maling i større mengder over en lang periode og helt frem til år 2000. Maling med bly ble ofte brukt på treverk og konstruksjoner hvor det var risiko for fuktstigning fra grunnen, eller hvor malingen skulle være mer motstandsdyktig.

Hvis du sliper eller brenner overflater malt med blyholdige malinger, vil tungmetallene bli frigitt til luften som støv eller gasser. Dette gir risiko for at du og andre puster det inn og dermed får helseskader. Bly er i dag forbudt i byggearbeid.

Hvorfor er bly og tungmetaller farlige?

Bly påvirker nervesystemet, og barn er spesielt følsomme. Bly er giftig for vann- og jordorganismer og akkumuleres i naturen og i mennesker. Bly kan spres til miljøet hvis for eksempel maling med blyinnhold ikke fjernes fra byggeavfallet før det knuses. Som et resultat av dette kan det akkumuleres gjennom næringskjeden.

4. Arsen

Arsen er et grunnstoff med betegnelsen As. Arsen kan forekomme i flere varianter, for eksempel As(III) og As(V). Arsen har blitt brukt i treimpregneringsmidler og maling. Bruken av arsen begynte å avta rundt 1990.

Arsen kan spres til miljøet hvis maling med arseninnhold ikke fjernes fra bygningsavfall før det knuses. Som følge av dette kan det akkumuleres gjennom næringskjeden. Trykkimpregnert tre med arsen betraktes som farlig avfall, med mindre analyser viser at mengden er under grensen for farlig avfall. Trykkimpregnert tre med arsen blir vanligvis deponert.

Hvorfor er arsen farlig?

Arsen er giftig for mennesker, og det har både akutte og kroniske virkninger. Det kan forårsake skader på hud, nerver, lever og mage-tarmkanalen. I tillegg er det kreftfremkallende.

5. Kobber

Kobber er et metall med symbolet Cu. Det brukes for eksempel til plater til tak og fasader, rør, legeringer, elektriske kabler. Det kan også brukes til impregnering og beskyttelse av tre. Kobber har også blitt brukt i maling.

Kobber kan spre seg til miljøet hvis maling med kobberinnhold ikke fjernes fra byggeavfallet før det knuses. Som et resultat kan det samle seg opp gjennom næringskjeden.

Hvorfor er kobber farlig?

Kobber er ikke gunstig for miljøet. Noen kobberforbindelser er giftige for vannlevende organismer. Kobber kan hemme veksten av planter.

6. Klorparaffiner

Klorparafiner er en kompleks blanding av stoffer og finnes som kortkjedede (SCCP), mellomkjedede (MCCP) og langkjedede. Klorparafiner har for eksempel vært brukt i fugemasse, og da bruken av PCB ble forbudt på slutten av 1970-tallet, økte bruken av klorparafiner. Fra 2002 begynte Europa å fase ut bruken av disse stoffene.

Anvendelsen av klorparafiner går tilbake til 1950-tallet og sannsynligvis også tidligere. Produksjon, markedsføring og bruk av SCCP har generelt vært forbudt i EU siden 2012. Klorparafiner er en persistent organisk miljøgift og omfattes av den europeiske POP-forordningen. I 2015 ble grenseverdier for SCCP fastsatt i POP-forordningen, som betyr at avfall med en innhold over 10.000 mg/kg må behandles slik at stoffet ødelegges.

Hvorfor er klorparafiner farlige?

Klorparafiner er potensielt hormonforstyrrende, og SCPP mistenkes for å være kreftfremkallende. De er også giftige for vannmiljøet. Klorparafiner kan spres til miljøet hvis de ikke fjernes fra avfallet. Dette kan føre til akkumulering gjennom næringskjeden, og mennesker kan dermed bli eksponert for stoffet.

 
 

 

7. Fomaldehyd

Formaldehyd har den kjemiske formelen HCHO. Ved romtemperatur forekommer stoffet i gassform. I kombinasjon med for eksempel urea, melamin og fenol kan formaldehyd brukes i lim for kryssfinér og sponplater. Den vannbaserte løsningen av formaldehyd er formalin, som brukes til desinfeksjon eller konservering av biologiske preparater. Formaldehyd kan for eksempel være en del av lim og lakk.

 
 

 

Formaldehyd kan også være brukt i trebaserte plater som for eksempel kryssfiner og sponplater, som brukes i bygg, møbler og inventar. Bindemidlet i mineralullprodukter (for eksempel isolasjon og akustiske himlinger) kan også avgi formaldehyd.

Formaldehyd kan avgasses til innemiljøet fra trebaserte plater og syreherdende lakk. Sponplater, kryssfiner og lignende plater produsert etter 1983 antas imidlertid ikke å avgasse formaldehyd i problematiske konsentrasjoner. Formaldehyd er vanligvis ikke inkludert når miljøkartlegginger utføres. Imidlertid må man være oppmerksom på at det er reguleringer av materialer med formaldehyd i forbindelse med gjenvinning og gjenbruk av materialer, slik at man må være oppmerksom på om materialene man gjenvinner og gjenbruker kan inneholde eller avgi formaldehyd.

Hvorfor er formaldehyd farlig?

Ved for høye konsentrasjoner av formaldehyd kan det irritere øyne og luftveier. Langvarig eksponering kan føre til kreft i luftveiene.

8. PFAS

PFAS-forbindelser, eller per- og polyfluoralkylstoffer, er en samlebetegnelse for en gruppe av perfluoralkyl- og polyfluoralkylforbindelser. Det er identifisert opptil 12 000 forskjellige PFAS-forbindelser. Disse stoffene er menneskeskapte og har egenskaper som gjør at de for eksempel avviser vann og fett, og mange av dem er overflateaktive stoffer (tensider). På grunn av stoffenes egenskaper er de også bredt brukt og tilsatt for eksempel i maling og lakk. Denne omfattende bruken medfører at PFAS finnes mange steder i miljøet.

Det er ikke gjennomført egentlige undersøkelser av hvor PFAS forekommer i bygninger. Siden det ikke gjennomføres systematiske undersøkelser for PFAS i bygninger før nedrivning og renovering, mangler det også data på dette området. I 2022 gjennomførte Eurofins analyser av 25 malingprøver samt prøver av betong, fliser med glasur, linoleum og tapet. De fant at 23 av de 25 malingprøvene overskred jordkvalitetskriteriet for PFAS-4 (mens ingen av prøvene overskred kvalitetskriteriet for PFAS-22). Det ble også funnet PFAS i noen av prøvene av tapet og linoleum.

Hvorfor er PFAS farlige?

Selv om PFAS utgjør en mangfoldig gruppe av stoffer, gjelder det for det aller meste av stoffene at de er vanskelig nedbrytbare og kan hope seg opp i planter, dyr og mennesker. Dessuten er de mobile i vannmiljøet. Stoffgruppen har også varierende effekt på menneskers helse. Noen av stoffene er skadelige for reproduksjonen, er kreftfremkallende eller mistenkt for å kunne forårsake kreft, og kan skade organer samt skade øyne og hud.

Hvordan finner man de farlige stoffene?

Miljøkartlegging

Ved nedrivninger og ombygninger har byggherren i de fleste land plikt til å få utført en miljøkartlegging. Formålet med å utføre en miljøkartlegging av bygningen er å lokalisere og kartlegge de miljøfarlige stoffene og de forurensede bygningsdelene, slik at de utførende håndverkerne kan planlegge arbeidsmiljø og nødvendige verneutstyr.

I praksis utføres en miljøkartlegging ved å ta ut stikkprøver av bestemte typer byggematerialer som man vet kan inneholde miljøfarlige stoffer. Når prøvene er tatt, blir de sendt til analyse på et godkjent laboratorium som er akkreditert til å utføre analyser av nøyaktig de stoffene byggematerialet måtte inneholde. Deretter klassifiseres det som henholdsvis rent, forurenset eller farlig avfall basert på gjeldende regler.

Dessutom är syftet med en miljökartläggning att de miljöfarliga ämnena kan sorteras ut och hanteras som avfall under kontrollerade förhållanden, så att de miljöfarliga ämnena inte hamnar i naturen genom återvinning av material från nedrivnings- eller renoveringsarbeten.

Ressurskartlegging

En ressurskartlegging er betegnelsen på en detaljert gjennomgang av bygningen med tanke på å kartlegge tilgjengelige ressurser før nedrivning eller renovering. Kartleggingen gir en detaljert oversikt over innholdet av materialer egnet for gjenbruk, gjenvinning og ressursutnyttelse.

Det er avgjørende for anvendeligheten av en ressurskartlegging at den utføres i prosjektets innledende fase i kombinasjon med eller som en forlengelse av en miljøscreening av bygningen. Informasjonen om skadelige stoffer fra miljøkartleggingen er en viktig parameter for vurderingen av om de tilgjengelige materialene kan utgjøre en ressurs, eller om de skal behandles som forurenset eller farlig avfall. Samlet sett danner disse kartleggingene grunnlaget for den påfølgende planleggingen og beskrivelsen av nedrivningsprosessen.

 
 

 

Materialepas

Et materialepass er en slags ID-kort eller varedeklarasjon for byggematerialer. Materialepass kan være viktig for å sikre at de farlige stoffene i gjenvunne materialer identifiseres og håndteres korrekt gjennom hele deres levetid. Det kan dokumentere og informere om de spesifikke farlige stoffene og deres potensielle påvirkning på miljøet og helsen, noe som er avgjørende for å sikre ansvarlig gjenvinning og gjenbruk av trematerialer.

Hva kan gjenvunnet tre brukes til?

Mye treavfall fra byggebransjen blir i dag brent og brukt som energikilde for å varme opp boliger. Det ville vært bedre for miljøet om vi gjenvant og resirkulerte mer tre i fremtiden. Men hva kan treet brukes til?

Treprodukter for gjenvinning

Alt rent tre, som ikke er skadet og ikke har blitt malt med farlige stoffer, kan brukes igjen. For eksempel kan gamle takbjelker og gulvbjelker brukes som nye bjelker i et skur eller en garasje. Brukte gulvbord som ikke har blitt behandlet med lakk og farlige stoffer, kan gjenvinnes som gulv i en ny bygning. Brukte dører og vinduer med maling uten farlige stoffer kan også gjenbrukes. Ren trelast, planker og lekter kan gjenvinnes til møbler, paneler og interiør.

Treprodukter for resirkulering

Bord, bjelker, lister, kryssfinerplater, kjøkkenskap, laminatplater, lekter, planker og sponplater kan alle resirkuleres til nye produkter. De fleste treprodukter kan males ned til fibre og brukes i nye sponplater eller trefiberisolering. Noen kan brukes til OSB- og kryssfinerplater, mens massive bjelker og planker kan brukes sammen med nytt tre til nye limtrebjelker eller CLT-elementer.

Treprodukter for forbrenning

Treprodukter som laminatgulv, råttent tre, vinduer og dører med maling, samt masonitt- og MDF-plater, er ikke egnet for nye produkter. De må derfor vanligvis brennes og brukes som varmekilde.

Treprodukter for deponi

Alle treprodukter som er sjekket for farlige stoffer og ikke kan brennes, blir deponert. Trykkimpregnert tre må kun brennes på godkjente forbrenningsanlegg på grunn av kjemikalieinnholdet.

Varighed: Ca. 15 min

QUIZ: Hvor er der farlige stoffer?

Nå har du fått mye informasjon om farlige stoffer i treprodukter, men hvor mye kan du egentlig huske? Se hvor mange riktige svar du kan få, og hvis du er usikker, kan du heldigvis bare scrolle litt opp og finne svaret her på siden.