Hvor er de farlige stoffene?
Når du arbeider med resirkulert trevirke fra riving eller renovering, må du være oppmerksom på at gamle byggematerialer kan inneholde miljø- og helseskadelige stoffer. Du kan støte på dem når du bytter dører og vinduer, legger nye gulv eller pusser gamle, fjerner tapet eller maling, renoverer bad og kjøkken eller bygger ut.
Treprodukter kan være overflatebehandlet med maling, lakk og lim som inneholder farlige stoffer. Eller treet kan være impregnert med farlige stoffer.
Tre kan også absorbere farlige stoffer fra omgivende materialer. Dette kan for eksempel være kjemikalier fra fuger rundt gamle vinduer som trenger inn i treet. Her er tre typer tre du bør vite om:
1. Rent tre
Rent trevirke kan finnes i byggebransjen som konstruksjonstre, spesielt i eldre boligbygg, for eksempel i etasjeskiller eller takkonstruksjoner.
2. Overflatebehandlet tre
Overflatebehandlet tre finner vi typisk i dører, vinduer, kjøkkenskap og tregulv. Det er ikke sikkert at overflatebehandlet tre er egnet for gjenvinning. Maling kan for eksempel inneholde tungmetaller og PCB. Ved vinduer brukt i bygg mellom 1950 og 1977 bør du være oppmerksom på at vinduskittet kan inneholde PCB som kan ha forurenset vindusrammen.
Dette er også grunnen til at tre fra vinduer fra denne perioden må kartlegges for PCB og andre relevante miljøskadelige stoffer før de fjernes fra bygningen.
3. Impregnert tre
Tidligere ble spesielt krom, arsen og kreosot brukt til impregnering av tre, og det er fortsatt risiko for å finne tre som er impregnert med disse stoffene. I dag brukes kobber, bor og en rekke organiske stoffer til impregnering.
Annet trykkimpregnert tre kan være grønt på grunn av kobberinnhold, men det kan også være fargeløst. Vær og vind kan også endre trets utseende slik at det blir grått. Det er ofte malt over impregneringen, noe som gjør det vanskelig å skille det fra malt tre som ikke er trykkimpregnert.